Velká kuchyně je splněným snem mnoha lidí. Podařilo se i vám takovou získat? Pokud ano, zjistěte s námi, které zásady je potřeba dodržovat, abyste si ji dokázali zařídit prakticky i účelně.
Navrhujte s rozumem
O návrhu kuchyně je potřeba začít uvažovat už v okamžiku vzniku stavebního projektu. Odvíjí se totiž od dispozice domu či bytu, od celkové velikosti prostoru, který máte k dispozici, i od potřeb celé rodiny. To potvrzuje designérka kuchyní Zuzka Prokopová z Kuchynskastudia.cz, která říká:
„Důležité je hned na začátku zvážit velikost kuchyně vůči celkové velikosti vašeho obydlí, potřebnému úložnému místu a počtu osob, které budou kuchyň používat. Mnohdy se ve studiu setkávám s lidmi, kteří chtějí velkou kuchyň, ve které ani nebudou vařit.“
Základní zásady praktické kuchyně
Nejprve je třeba si zopakovat obecné zásady platné při zařizování prakticky každé kuchyně, nejen té velké. Základem je kuchyňská linka. Jestliže vám to rozvržení dovolí, můžete zvolit kuchyni do tvaru písmene U.
Velká kuchyně dovoluje velkorysost při vybavování spotřebiči. Kdo si to z hlediska místa může dovolit, určitě sáhne po samostatném mrazáku. Výjimkou nebývají ani dvě lednice nebo dvě myčky nádobí. Díky tomu snadno uložíte větší množství potravin a po kuchyni nebude neesteticky překážet špinavé nádobí.
Vzhledem k tomu, že se počítá s opravdu častým vařením, je nutné myslet na kvalitu hlavně spotřebičů, které by měly mít přiměřeně dlouhou životnost. Z praktického hlediska nezapomeňte také na umístění zásuvek s plnovýsuvy a dostatečně velkou skříň, která bude sloužit coby spíž.
Samozřejmostí je velká pracovní plocha, dostatek místa k odkládání i přiměřené úložné prostory. Zvláště podstatná je pracovní plocha mezi dřezem a varnou deskou. Ta by měla mít alespoň 60 cm. Jednotlivé pracovní oblasti by na sebe měly plynule navazovat. Posloupnost je dána pořadím činností při vaření. To znamená, že nejprve přichází na řadu uskladnění potravin, poté mytí, vlastní příprava pokrmů a nakonec vaření. Zároveň je vhodné ponechat si prostor, kam můžete odložit například hrnce.
Kuchyně dotažená k dokonalosti
Coby víceúčelová odkládací i pracovní plocha může sloužit stále populárnější kuchyňský ostrůvek. Ten najde uplatnění opět primárně ve velké kuchyni. Pakliže si varnou část naplánujete právě sem, musíte dbát na to, aby nebyla příliš vzdálena od mycí zóny, případně aby ostrůvek nestál kuchaři či kuchařce v cestě. Pokud se rozhodnete u vás doma uplatnit další trend moderních kuchyní, kterým je propojení s obývacím pokojem, může ostrůvek současně plnit i praktickou funkci předělu s obývací částí.
Specifikem velké kuchyně je také to, že v ní uplatníte všechny prvky, které přispívají k optickému zmenšování prostoru. Dovolit si tak můžete i velké a výrazné vzory, tmavé barvy nebo lakované povrchy.
Začali jste nyní toužit po opravdu velké kuchyni? Jste o několik poznatků znalejší toho, jak správně vybrat kuchyni? Kontaktujte bytového designéra nebo kuchyňské studio a nechte si svůj sen zrealizovat!